Skip to content

ENTEÒGENS

El químic i botànic Jonathan Ott defineix amb el neologisme “enteògens” les substàncies que contenen les plantes que tradicionalment han usat diversos pobles “primitius” en la busca de la seva unió amb Déu. Aquestes substàncies et dilueixen el jo, t’expandeixen la consciència i et connecten amb el Tot, obrint una dimensió desconeguda d’una realitat inimaginable per al comú dels mortals. Enteògen vol dir , aproximadament, Déu a dintre d’un mateix. L’Enteògen català per excel·lència, tot i que per a molts sigui en Jordi Pujol, no és d’altre que el conegut bolet “amanita muscaria” que en dosis incorrectes pot ser mortal.

A occident els enteògens els va popularitzar la cultura “hippi”. La sintetització d’una substància anomenada L S D per Albert Hofmann va revolucionar el món. Aquella generació va provocar un terratrèmol – malgrat el seu fracàs grupal posterior – en els valors fins aleshores establerts, revolucionant l’espiritualitat, les arts, i les costums socials.

Aquests navegants de l’esperit ens han deixat algunes idees prou interessants. Segons Hofmann l’home encara no està a l’altura de la seva llibertat. Per a ell la capacitat de crear és il·limitada perquè tot és metamorfosi infinita. Per a Antonio Escohotado, escriptor i “psiconauta” contemporani, cal acostar-se a aquestes substàncies amb extrema prudència i respecte. Al cap i la fi, explica, amb un Enteògen al cos, la promesa del paradís deixa de ser promesa i es converteix en realitat present. De fet, diu Escohotado, amb un Enteògen un no es juga una intoxicació sinó que s’hi juga quelcom més transcendent: la pròpia ÀNIMA.

Escohotado té raó però caldria afegir-hi que la Ment humana conté el cel i l’infern. És cert que un Enteògen et pot fer viatjar al paradís perdut relatat per alguns místics, però també ho és que et pot portar, si no et trobes a gust amb tu mateix, a les profunditats de l’infern. No cal oblidar tampoc que tot viatge aeri té, més tard o més d’hora, horari d’aterrada.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*