Skip to content

ECUMENISME I TALIBANISME

Que el lector em perdoni per fer-me autopropaganda però com es veurà amb posterioritat no és pas gratuïta del tot.

Els dimarts de les 20 a les 21 hores a Ràdio Vic realitzem un programa amb en Jaume Ortiz. El seu títol és: “ SI TÉ SOLUCIÓ NO SE LI TROBA”. Als automatismes o comandaments hi tenim en Cristian Vallès. Per si no ho sabeu el dial de Ràdio Vic és el 90.3, (això sí que és publicitat descarada).

Vam debutar el dia l5 de setembre amb un convidat excepcional: en Josep Torras, intel·lectual i savi que per cert no és pas la mateixa cosa. A la segona part del programa el tema va derivar cap a l’ ecumenisme. El nostre convidat va començar per explicar els esforços que han realitzat i realitzen les diferents esglésies cristianes per emetre un missatge comú en el que és essencial de la seva filosofia. Però com ell deia, això no pot reeixir si alguna d’aquestes confessions vol que les altres es sotmetin al seu credo. Després vam parlar de l’ecumenisme entre les diferents religions o espiritualitats. Vam estar tots d’acord de que no hi pas tantes diferències i que no seria pas difícil trobar molts punts de contacte. La sorpresa va arribar quan en Josep Torras va començar a dissertar sobre l’ecumenisme social.

La seva idea, resumint-ho molt, és que en l’actualitat el món necessita més que mai de parlar i escoltar-se i que ningú pot imposar la seva veritat a l’altre.

Vaig estar pensant en el que havia dit el nostre convidat, i no puc menys que estar-hi d’acord. Serveix per aconseguir aquesta fita l’actual sistema de partits polítics i la seva fal·lera per les llistes tancades? Jo crec sincerament que no. Aquest sistema de partits enrocats sovint en la seva veritat única no és un bona solució. Busquen contínuament la confrontació i els interessos dels ciutadans queden com a pura anècdota. Practiquen un “talibanisme” verbal i psicològic pur i dur. Igual passa, especialment, amb les religions monoteistes, pretenen tenir també una única veritat que per descomptat rau en la creença que ells professen.

Com diu en Josep Torras : “tothom s’exclou quan imposa la seva veritat com a única. Quan utilitza la força i no accepta el que pensen els altres”.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*