Skip to content

LES VOLTES INFINITES

Anàvem ben abrigats,feia més fred que no pas ara, a la tarda del diumenge amb el meu amic, en Pere Vilaregut, fèiem estada al cinema Edison. En aquell temps feien dues pel·lícules, quan entràvem miràvem si veiem les dues noies que ens agradaven. De fet elles no ens feien cap cas però nosaltres ens trèiem l’abric i ens assentàvem el més a prop possible. La seva proximitat ens feia estar bé. A la mitja part creuàvem alguna mirada mentre escoltàvem les cançons que posaven per a fer temps.

Després, ja fosc, donàvem voltes per sota les voltes de la plaça de Manlleu. Paràvem a comprar castanyes. Elles també giravoltaven sempre en sentit oposat al nostre, i menjaven castanyes calentes. Cada cop que ens creuàvem el cor ens feia un petit saltironet. Què sabíem nosaltres de la vida? Res o quasi res. De fet elles tampoc. Aquelles voltes, mal il·luminades i incompletes, eren tot el nostre món. Potser no hauríem d’haver sortit mai d’allà sota i viure indefinidament com satèl·lits ignorants del sol.

Aleshores no coneixíem que hi ha una substància anomenada oxitocina que provoca que t’enamoris sense saber el per què.

Ara ens hem fet grans, quasi mai trobo el meu vell amic, crec que tampoc tindríem gaires coses a dir-nos, segur però que ens faríem una abraçada, i potser recordaríem temps passats.

Cada any quan s’acosta la castanyada em venen aquests records a la memòria. Potser perquè són plaents, potser per què em traslladen a una època a on tot semblava més fàcil. Segur que voldria tornar a ésser un adolescent sense malicia. M’agradaria no haver conegut el dolor, ni haver-ne provocat. No és millor transmetre la llum d’un sol que desconeixes que ser una estrella obligada, com tantes i tantes d’altres, a despendre una llum que a vegades crema?

Quan estic cansat desitjo l’opacitat, la llum esmorteïda de l’ombra, l’escalfor d’una castanya calenta, el sotavoltes infinit i inacabat de la plaça de Manlleu, a on pots voltar-hi tota l’eternitat com si fossis un satèl·lit que no es mou mai del seu lloc.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*