Skip to content

EL NEGUIT COM A MOTOR

Com ja he explicat altres vegades, vaig patir una malaltia de la qual a poc a poc em vaig recuperant. Per això em passo moltes hores sol a casa. Escric una mica, preparo un programa de televisió pel CCTVO, netejo una estona , penso, llegeixo, passejo pel jardí i, fins i tot, a vegades tinc converses amb el gos (si em preneu per boig m’és indiferent). També com que estic subscrit a la tarifa plana gaudeixo de llargues converses telefòniques amb els amics.

L’altre dia una persona estimada em preguntava que faria quan s’acabés aquest període de recuperació. Es mostrava preocupada- amb raó i perquè m’aprecia -pel que ell en deia una manca de neguit i un excés d’inactivitat.

Després d’aquesta conversa, em vaig posar a pensar. És el neguit el motor de la vida? En la gran majoria dels casos és així, però cal preguntar-se si aquest motor és vàlid o forma part d’un problema.

Certament tots tenim neguits per coses que desitgem, però crec que això son trampes del ego perquè el neguit sempre va acompanyat del dolor. Si les coses van bé produeix una eufòria momentània, però torna el sofriment, i si van malament creix el desassossec. El neguit implica irremeiablement la pèrdua del present per substitucions mentals que resulten il·lusòries.

En tornaré a parlar amb el meu amic perquè és un tema prou interessant per a aprofundir-hi. Crec que hem d’aprendre a relativitzar molt les coses -no parlo de “passotisme”. Provem de fer-ho bé, però si no hi surt, què hi farem? No val la pena de fer projeccions obsessives cap al passat o al futur. El passat ja no es pot arreglar i el futur encara no existeix. Certament podem treballar en un projecte amb constància, fins i tot amb passió, però sense neguitejar-nos-hi; també podem recordar el passat, sense donar-nos-en la culpa, com a eina per a millorar.

És veritat que si es disposa de temps hi ha un perill molt gran: deixar-se anar i no fer res. Però no heu pensat mai que algunes persones hiperactives, potser, ho són perquè inconscientment tenen molta por de trobar-se, a soles, amb elles mateixes?

Caldrà seguir usant la tarifa plana. El meu amic em coneix molt bé.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*