Skip to content

“ISMES”

 

Aquests sufixes em fan molta por. Reconec que n’hi ha que et transmeten una sensació més agradable que d’altres. Però definitivament em manifesto contrari a totes les paraules acabades en “isme”.

Comunisme, socialisme, feixisme, budisme, cristianisme, catolicisme, islamisme etc. Per cert, als deixebles de Jesús, durant molts anys no se’ls va pas anomenar cristians sinó seguidors del “Natzarè”.

Un “isme”, per bona que sigui la filosofia que contingui, sempre acaba creant esclaus. Tot “isme” implica una classe dirigent i uns seguidors fidels que acaten les consignes. El problema esdevé perquè en aquests supòsits l’individuu perd la seva llibertat. No li cal pensar ni posar a prova el que li expliquen. La seva militància difícilment és el resultat d’una comprovació empírica realitzada per ell mateix.

En nom de molts “ismes” s’han comès i es cometen diàriament crims terribles contra l’individuu i la humanitat. El poder acaba corrompent totes les ideologies i al davant de tot “isme” hi ha persones que no podran pas controlar la seva naturalesa. Pobles sencers els han seguit i els seguiran, si cal, fins exterminar al seu germà. Em sap greu, però comparteixo el pensament del premi Nobel de literatura de l’any 2000 Gao Xingjian quan afirma que en l’ésser humà l’ “infern” també habita dins d’ell i que cal ser-ne conscients.

El benvolgut Toni Coromina afirmava en un programa del “Si té explicació no se li troba”, que emet el CCTVO, que ell es sentia profundament català i que no li calia militar en el catalanisme perquè pel sol fet de sentir-se’n, això ja implicava una serie de pensaments i actituds.

En general els “ismes” plantegen un altre problema greu. O ets dels meus o ets dels seus. Les coses no són pas tan senzilles. Cadascú té dret a tenir la seva pròpia filosofia agafant idees de pensaments diversos. Em fan pena alguns polítics, tant sovint barallant-se i insultant-se, perquè el seu “isme” conté la veritat absoluta. Per què no miren d’apropar postures i treballar plegats per al bé dels ciutadans que els paguem?

En fi com em diu un amic meu: “mira de ser bona persona, si ho aconsegueixes, estaràs bé amb tu mateix” No em demana pas poc!

 

Il·lustració: htpp:// es.fotolia.com/tag/cerebro

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*