Skip to content

“EL PERIPLE D’EN PAU JOJÀ”

Sòcrates

A casa, a on hi ha l’ordinador, hi tinc també la biblioteca. Hi ha bastants llibres, molts d’ells els he llegit al llarg de la meva vida.

En el conte “El periple d’en Pau Jojà” escrit per Jordi Colomé s’explica que un avi ensenyava al seu net una biblioteca plena de llibres. El nen li va preguntar si els havia llegit tots. L’avi li va respondre, orgullós, que sí, que hi havia dedicat tota la seva vida i que havia estudiat a fons qui van ser els macedonis, els egipcis els perses, els grecs etc.

El nen li va demanar: i nosaltres avi, qui som nosaltres? El nen sorprès se’l va mirar i va sortir corrents de la biblioteca. La mare l’aturà i li preguntà: a on és l’avi? I el nen li va respondre: és a l’habitació i està plorant.

Malgrat que la cultura és un dret universal inalienable, penso que ens tornem equivocar quan la convertim en un déu. És una eina molt valuosa però no una finalitat en si mateixa. Tenir molta cultura no garanteix pas l’equilibri personal ni la felicitat. Hi ha persones amb una cultura escassa que han sabut alinear-se amb elles mateixes: pensament, emoció, i acció, i gaudeixen d’una pau i benestar molt superior a molta gent que té un feix de doctorats.

El nostre sistema educatiu, i molt sovint també les famílies dels nostres infants, tenen un concepte molt equivocat del que ens cal per estar bé amb nosaltres mateixos. El desconeixement de les eines necessàries, que ara no detallaré -perquè jo sóc un simple aprenent que prou feina tinc amb mi mateix-, fan impossible que nosaltres i els nostres fills puguem gaudir de la vida en plenitud.

Un mica d’humilitat no ens faria cap mal. En “El periple d’en Pau Jojà” es cita la famosa frase de Sòcrates- qui per cert no va deixar res escrit i tot el què sabem és gràcies a Plató- “jo només sé que no sé res!”. Com diu Jordi Colomé, Sòcrates sí que sabia quelcom, com a mínim que no sabia res. Com molt bé explica l’autor, Sòcrates no volia pas dir que no sabia res, sinó que no sabia quasi res de la seva naturalesa interior. Sens dubte aquest és el nostre gran repte.

Il.lustració: htpp://www.librosgratis.org/ion-o-sobre-la-poesia-de-platon/05_imagenes.html

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*