Skip to content

SOM LLIURES?

Ens pensem que som lliures però modestament opino que estem equivocats. Crec que quan naixem ja portem una pesada càrrega. Els científics parlarien de genètica, els hinduistes i el budistes de karma.

A més a més, al llarg de la nostra infantesa i de la nostra vida, ens passen diferents circumstàncies que acaben de modelar el nostre caràcter o personalitat. Com deia Ortega: “ jo sóc jo i les meves circumstàncies”.

Sòcrates va dir: “jo tan sols sé que no sé res” i això ja és saber molt, perquè posa en dubte tota una sèrie d’idees preconcebudes sobre qui som. Crec que també fou Sòcrates qui va afirmar: “home coneix-te a tu mateix!”

Funcionem amb una sèrie de programes establerts a la nostra ment que produeixen un efecte d’acció i reacció. Posaré un exemple: una persona ens critica per alguna cosa que ella creu que no hem fet bé (acció) i el nostre programa reacciona immediatament. Ens sentim menyspreats, atacats. Fins i tot és possible que la nostra reacció sigui poderosa i li contestem de mala manera (reacció). Això és ser lliure, o esclau? Si de veritat fóssim lliures no ens afectaria emocionalment el que aquella persona opina de nosaltres. Ni tan sols ens enfadaríem pel seu comentari, perquè la única cosa important, malgrat que raonéssim si pot tenir part de raó, és el que pensem nosaltres sobre l’encert o desencert de l’actuació que se’ns critica.

No us penseu pas que jo pugui fugir dels meus programes però últimament intento prendre’m un moment abans de respondre. Intento també, que el que diuen de mi, sigui bo o dolent, mirar-m’ho des de la distància. Tot un repte

Il·lustració:htpp://www.oei.org/nuevo% 20 sii/mentrega 2/art 06.htm

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*