Skip to content

ARTISTES I MÍSTICS

L’ésser humà és transcendent per naturalesa. Aquesta inquietud o necessitat vital, molts individus l’han perduda o la tenen en somort. Hi ha una angoixa vital a dins de cadascú de nosaltres que ens empeny a buscar els perquès i el sentit de la vida.

Algunes jerarquies religioses han fet molt de mal. Amb les seves actituds intolerants i separades de la realitat del moment, han apartat i apartaran a moltes persones de buscar per aquesta via. Tot i així aquesta transcendència inherent seguirà cremant en somort en l’interior de totes les persones. Alguns l’emmascararan amb el jo de l’orgull, d’altres amb el de la cobdícia, la ira etc.

M’agraden els artistes i els místics. Tant uns com altres, per camins aparentment diferents, intenten anar més enllà. Aquests senders no són pas contradictoris. En tots dos casos busquen l’última essència del interior de les persones. L’essència d’ells mateixos.

No són pas camins fàcils. Primer que res cal admetre que sabem molt poc de nosaltres mateixos. També que cal humilitat i treball.

Quan un pintor- per posar un exemple- es posa davant d’una tela en blanc, si és sincer, intenta expressar el millor de si mateix per a regalar-s’ho i regalar-ho. Quan un místic recita- ben concentrat- un “mantra” pretén pràcticament el mateix.

No negaré que hi ha artistes a qui els mou l’orgull i la vanitat. També que hi ha místics a qui els passa el mateix. En tot cas és el seu problema.

Il·lustració: htpp://www.spanihsarts.com/prado/e_greco.htm

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*