Skip to content

CRISTIANISME I CATOLICISME

Els fonaments de la filosofia cristiana estan continguts bàsicament als evangelis. La traducció és : bona nova. N’hi ha tres anomenats sinòptics que vol dir que veuen de la mateixa font, concretament se l’ha anomenada amb la lletra “Q” i el de Joan que és més tardà i força més místic. Foren escrits aproximadament uns 70 anys després de la mort de Crist. El de Joan aproximadament uns 100 anys. Cal tenir clar doncs que les ensenyances de Jesús foren transmeses per via oral i que els qui els van escriure no el van conèixer personalment. Cronològicament primer és el de Marc, després Mateu, i posteriorment Lluc i Joan. També n’hi ha d’altres. Cal saber que en aquell moment el cristianisme es dividia en infinitat de sectes i que qui va imposar els evangelis que coneixem com oficials o canònics foren les hel·lèniques. També existeixen els anomenats apòcrifs, que segons l’Església no vol dir que siguin falsos, sinó que no foren revelats o inspirats. Aquests evangelis també formen part de l’essència de la filosofia cristiana. Cal saber que en aquests evangelis n’hi ha d’escrits per dones (quin escàndol!) com per exemple el de Maria Magdalena, també els gnòstics, que propugnen un canvi personal interior radical per aconseguir una transformació espiritual. En algun paràgraf s’hi pot intuir la creença en la reencarnació (quin altre escàndol!).

El cristianisme, com totes les religions, té moltes sectes: catòlics, evangelistes, ortodoxes, mormons i un llarg etc que els interpreten de manera diferent en algunes coses.

La discussió sobre si el cristianisme ha aportat a la humanitat més llum o foscor ha estat una constant. Jo no tinc cap dubte que és una filosofia que aporta justícia social, amor i compassió. La discussió esdevé pels escàndols de molts Papes i Cardenals, per l’exterminació dels càtars, les creuades, la persecució dels jueus i un llarg etc. Això forma part de la filosofia cristiana? Afirmo radicalment que no! Això ho ha fet la jerarquia catòlica i cal exculpar als catòlics de base.

No vull ofendre a ningú, però no és pas la mateixa cosa el cristianisme que el catolicisme.

Pintura de Rafael corresponent a l’any 1507

IL·lustració: http://es.wiquipedia.org/wuiqui/jes%c3%Bas_de-Nazaret

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*