Skip to content

PRODUÏT A CATALUNYA

Al darrera de la crisi econòmica que patim existeix- sense cap mena de dubte- un problema moral o ètic. També de la manera de com enfoquem el món.
Penso que hauríem de recuperar certs valors que ens ajudarien a superar aquest mal tràngol. Hem globalitzat l’economia però no els drets socials. Així doncs, per posar un exemple, la Coca-Cola pot produir milions de litres del seu producte a la Xina o a la Índia o a altres països on els drets socials són inexistents.
Aquest producte després ha de ser transportat a tot el món- amb les conseqüents despeses energètiques que això suposa- i que provoquen importants emissions de C02.
La despesa energètica els hi surt rendible. Tots sabem que a les grans multinacionals tan sols els hi importen els beneficis que puguin generar. No estan arrelades a cap territori.
Em sembla que hem de tornar a l’origen i donar prioritat, a l’hora de comprar un producte, als que estiguin fabricats en llocs que hi hagin drets socials i també valorar la proximitat d’on s’han produït.
Com pot competir una empresa catalana- amb les despeses dels drets socials que ha de suportar- amb una d’ubicada per exemple a la Xina?
Hi ha coses a les quals no podem pas renunciar: sanitat universal, educació gratuïta per a tothom, etcètera. En cas contrari tornarem a la llei de la selva.
No entenc perquè hem de consumir llet polonesa transportada en pols en grans vaixells, si en produïm a Osona. Tampoc entenc perquè consumim avellanes turques quan a les comarques de Tarragona hi ha milers d’avellaners. I així amb infinitat de productes més dels quals en tenim disponibilitat.
Si volem salvar l’Estat social, si pretenem evitar l’empobriment massiu d’àmplies capes de la societat, ens cal fer aquest esforç. Fins i tot si el producte és un xic més car. Fer el contrari és comprar cupons per a l’atur. També generar greus problemes de convivència ciutadana. Un cop ho has perdut tot tan sols queda l’enfrontament fratricida.
Cal exigir que s’implantin uns drets socials mínims a tot el planeta o si no la solució és posar aranzels. No es pot tolerar més que els governs siguin uns titelles de les multinacionals i dels mercats sense cor.

Il.Lustració: www.peeplo.com/Mapa De Cataluña  (podrien posar Catalunya no?)

Article publicat al Diari de Manlleu

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*