Skip to content

EL PODER DE LA PARAULA

Una paraula cruel pot destruir una vida; una paraula amarga pot crear odi; una paraula brutal pot contaminar i matar; una paraula amb gràcia pot lubricar el camí; una paraula d’alegria pot enllumenar tot un dia; una paraula a temps pot alleujar tensions i una paraula d’amor pot curar i ser una benedicció.
Aquestes frases, aproximadament, les va dir la Marta Bosch- preparadora de parts conscients i assessora de criança als nadons- al programa “Invitació a viure” que presento al Canal Taronja i que a hores d’ara ja es veu a bona part de Catalunya gràcies a l’excel·lent treball del director, en Sergi Pérez, a les cinc comarques de la Catalunya central que cobreix el Canal Taronja i també a d’altres TV associades que l’han demanat per posar-lo a la seva graella.
No m’estendré a parlar de com funciona el centre emocional- no és l’objecte d’aquest article- però sí que diré que aquest actua més ràpid que el mental. Així doncs- moltes vegades- valdria la pena de ser capaços de fer una pausa- quan ens contesten malament- abans de respondre. Ens estalviaríem moltes tensions innecessàries, les quals a més repercuteixen negativament en el nostre estat d’ànim i fins i tot en la nostra salut.
Crec que també ens hauríem de prendre una pausa abans d’escridassar a un treballador o a qualsevol persona. No cal callar res però hi ha moltes maneres de dir les coses. La fermesa no és pas antitètica de la sensibilitat.
Com diuen els Evangelis, primer fou el verb (la paraula) i aquesta té una força que no ens podem pas imaginar. Reconec que a vegades és molt difícil, però ho hauríem d’intentar. També seria bo aprendre a callar quan no hi ha res a aportar i molt especialment quan el paper que ens toca és escoltar.
Sens dubte, reptes per a tota una vida i per a mi especialment difícils.

Il·lustració: fotografia publicada al diari “El País”

Article publicat al Diari de Manlleu

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*