Skip to content

EL SECRET DEL XAUXA

El 23-04-1977- la diada de Sant Jordi- es va inaugurar el pub Xauxa a Manlleu. Han passat molt anys i encara resta obert i amb molt d’èxit.
Quan es va obrir, moltes veus – puritanes- van posar el crit al cel. La realitat és que en aquella època fosca de la transició, Manlleu no tenia cap local d’oci nocturn. El nom del local era provocador i la seva ideologia, nítidament democràtica i catalanista encara espantava a moltes persones.
Han anat passant els anys. Molts locals han tingut molt d’èxit però han hagut finalment de tancar perquè han passat de moda. El Xauxa és un cas excepcional.
En Ramon i la Mari – els quals finalment es van quedar amb la propietat de l’explotació del negoci -sempre van ser molt generosos. L’AEC Manlleu- per exemple- els hi ha d’estar molt agraït doncs durant varies temporades van patrocinar la publicitat de la samarreta. També ho van fer amb moltes altres entitats esportives.
Recordo una vegada que per culpa del nostre mal cap de joventut hi va haver una petita batussa. No va passar res, quan hi vam tornar ens van tornar a acollir.
Explicaré un parell d’anècdotes més: la primera es repetia sovint. Apareixia de sobte en Mercuri Molera i es posava a ballar Rock and Roll. No hi havia qui el seguis. Tenia- en aquella època- una energia enorme. La segona va relacionada amb el dia que en Tejero va assaltar el Congrés dels Diputats. En aquell país de pandereta tot era possible. Jo estava a casa dels meus pares. Aleshores la plaça Fra Bernadí em sembla recordar que encara es deia de “España”. Un cop va haver sortit el Rei per la televisió me’n vaig anar al Xauxa. Excepcionalment hi havia molt poca clientela i des d’allà vam seguir aquell “esperpento” amb en Ramon i la Mari i algun despistat més.
Sempre he tingut barra lliure al Xauxa i si mai he quedat a deure res sempre he pagat fins l’últim ral. El problema és que en Ramon i la Mari feien el mateix, amb molta gent sense escrúpols. Amb el què els deuen es podrien comprar un xalet a Montecarlo. N’estic segur i no és broma.
En Roger- fill de la Mari i en Ramon- junt amb la seva companya, l’ Eli ,estan ara al capdavant del negoci i el tracte segueix essent exquisit. Sobre la qualitat humana d’en Roger i la Eli caldria escriure un article sencer.
Per acabar vull explicar-vos que -diverses vegades- xerrant a soles amb en Ramon, li he preguntat si hi havia cap secret que expliqués el “fenomen” Xauxa. Ell- fent-se el murri- em diu que sí però no em vol explicar quin és. Un dia aconseguiré saber-ho i després estic segur que s’estudiarà a les facultats d’economia de totes les universitats del món.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*