Skip to content

PERE PUBILL CALAF (PERET), MOLT NONORABLE REI DE LA RUMBA CATALANA

Pere Pubill Calaf, Peret, va traspassar el 27-08-2014. Va néixer a Mataró i ja de petit acompanyava al seu pare en els desplaçaments que feia com a venedor ambulant de teles. Per això va poder assistir poc a l’escola.Potser va ser una sort. Va cantar en castellà i també en romaní llengua pròpia de la seva ètnia gitana i també en català per manifestar el seu compromís amb aquestes cultures discriminades.
Va rebre la medalla d’or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2011 i Mataró, la seva ciutat natal, li va atorgar el títol de fill predilecte per la seva trajectòria professional i com a creador de la rumba catalana: una fusió del rock, el tanguillo flamenc, i el mambo cubà.
Constato que a Peret no se li va atorgar mai la Creu de Sant Jordi. Quina vergonya!
Peret, el Gato Pérez, Los Manolos etcètera formen part de la cultura catalana al mateix nivell que l’Escolania de Montserrat. Que no em vinguin amb essències pàtries.
Sóc independentista perquè no puc suportar els atacs constants del nacionalisme espanyol a la sobirania a la qual tenim dret els ciutadans catalans.
Ser independentista però, no implica ser nacionalista. Aquesta afirmació es mereixeria un article sencer.
Em sento manlleuenc, català i ciutadà de l’univers però que no m’atabalin amb discursos patriòtics i collonades semblants. La meva Catalunya és mestissa.
M’encanta la rumba i quan estic trist en poso i ràpidament em sento millor. El meu autor preferit en aquest estil és el Gato Pérez, malauradament també traspassat.
Peret estimava Catalunya, així ho va demostrar moltes vegades, però especialment, quan va participar al Concert per a la Llibertat al camp del Barça, on va cantar “L’emigrant” i Catalunya té molt poder”, malgrat haver rebut pressions de tota mena perquè no hi assistís.
Fa poc vaig visionar la filmació i em vaig emocionar.
Bon viatge, gitanet català. Rei de la rumba catalana. La teva alegria de viure s’expandeix per tot l’univers. Ah! me’n descuidava: saluda el Gato Pérez de part meva.
Article publicat al bisetmanari el 9 NOU.

Il·lustració: www.peret.es/category/galerias/fotografias

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*